Ahad, 7 September 2008

Spaghetti Udang


Bahan-bahan ( 1~2org )

  • 200g spaghetti
  • 4 sd besar minyak zaitun (minyak masak pon ok)
  • 12~15 ekor udang yg dikupas kulit
  • 4 kpg cendawan
  • 3 ulas bwg putih diracik halus
  • 2 sd besar sos tomato
  • tomato (optional)
  • serbuk parsley (optional)
  • garam dan sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara

  1. rebus spaghetti dlm air panas yg telah dimasukkn sedikit garam dan 1 sd minyak(nk bg x nk melekat)
  2. bila spaghetti dh siap dicelur, toskn.
  3. dlm kuali, panaskn minyak. Tumis bwg putih sampai wangi.
  4. masukkn udang, gorengkn sebentar. Kemudian masukkn cendawan dan goreng lg.
  5. Masukkn spaghetti,tomato dan sos tomato. Tambah lada hitam dan garam.
  6. bila nk dihidangkn, boleh la ditabur dgn serbuk parsley.
Nota: Ms rebus spaghetti tu, nk th dh cukup masak ke x, ambik sedikit spaghetti dan balingkn ke dinding. Kalo melekat kt dinding tu, dh bole diangkat dan ditoskn

Tiada ulasan: